Nutná obhajoba, obhájce ustanovený soudem a náklady trestního řízení z pohledu právní praxe - Stach, Michal; Masarykova univerzita. Katedra trestního práva (2020)
Cílem této rigorózní práce je analyzovat a kriticky zhodnotit platnou právní úpravu institutů nutné obhajoby, obhájce ustanoveného sou-dem a nákladů trestního řízení. Jedná se o tři navzájem úzce propojené oblasti, které zajišťují ústavně zaručená základní lidská práva a svobo-dy spočívající v přístupu ke spravedlnosti, právu na spravedlivý proces a právu na obhajobu v trestním řízení. Tyto tři instituty jsou analyzo-vány jak z pohledu právní teorie, tak z pohledu advokátní praxe. Na základě syntézy teoretických a praktických poznatků jsou analyzovány nejproblematičtější otázky současné právní úpravy a navrhnuta řešení de lege ferenda pro budoucí právní úpravu.
The aim of this thesis is to analyze and critically evaluate the rules on mandatory defense, mandatory legal representation (defense counsel appointed by the court), and costs of criminal proceedings. These are three closely interlinked legal areas that ensure constitutionally guar-anteed fundamental human rights and basic freedoms consisting of access to justice and right to a fair trial in criminal proceedings. These three legal areas are analyzed from the point of view of both legal the-ory and legal practice. Through a synthesis of theory and practice of criminal proceedings, the most problematic issues of current legal rules are identified and analyzed. Based on these findings, ideas de lege ferenda for future legislation are proposed.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2021
Keywords: trestní řízení; obhajoba; náklady trestního řízení; criminal procedure; pleading; costs of criminal procedure; rigorózní práce; doctoral dissertations