Nutná obhajoba, obhájce ustanovený soudem a náklady trestního řízení z pohledu právní praxe - Stach, Michal (2020)
Cílem této rigorózní práce je analyzovat a kriticky zhodnotit platnou právní úpravu institutů nutné obhajoby, obhájce ustanoveného sou-dem a nákladů trestního řízení. Jedná se o tři navzájem úzce propojené oblasti, které zajišťují ústavně zaručená základní lidská práva a svobo-dy spočívající v přístupu ke spravedlnosti, právu na spravedlivý proces a právu na obhajobu v trestním řízení. Tyto tři instituty jsou analyzo-vány jak z pohledu právní teorie, tak z pohledu advokátní praxe. Na základě syntézy teoretických a praktických poznatků jsou analyzovány nejproblematičtější otázky současné právní úpravy a navrhnuta řešení de lege ferenda pro budoucí právní úpravu.