Dovolání v trestním řízení se zaměřením na současnou problematiku - Bačíková Angyalossy, Eva (2019)
Tato rigorózní práce se z počátku obecně zaměřuje na analýzu dovolání, jako jednoho z institutů mimořádných opravných prostředků v trestním řízení. V rámci této obecné analýzy je uveden např. historický přehled právní úpravy mimořádných opravných prostředků, účel a podstata dovolání, přípustnost dovolání a další. Následně se práce věnuje řízení u soudu prvního stupně i řízení u soudu dovolacího. Stěžejní částí práce je podrobný rozbor jednotlivých dovolacích důvodů, kde je v každé podkapitole zohledněna aktuální judikatura Nejvyššího soudu, případně Ústavního soudu. V rámci rozboru se práce zaměřuje i na současnou problematiku extrémního nesouladu skutkových zjištění a právních závěrů soudu. Okrajově je též porovnán vztah dovolání k ostatním mimořádným opravným prostředkům a ústavní stížnosti. Dále pak komparace dovolání v trestním řízení a dovolání v občanském soudním řízení. Závěrem je uvedeno srovnání české a zahraniční právní úpravy dovolání, vlastní hodnocení dovolání a úvahy de lege ferenda.