Nároky cestujících v letecké dopravě a jejich uplatňování v kontextu evropského a mezinárodního práva soukromého - Némethová, Natália (2020)
Předmětem rigorózní práce je odpovědnost leteckého dopravce při letecké přepravě osob a s tím související nároky cestujících, vyplývající zejména ze sekundárních právních aktů Evropské unie a mezinárodních smluv. Mezi nejdůležitější prameny patří Nařízení 261/2004, zakotvující práva cestujících v souvislosti s odepřením nástupu na palubu letu, jeho zrušením či zpožděním, a dále Montrealská úmluva pojednávající o odpovědnosti leteckého dopravce a nárocích cestujících v případě jejich smrti či zranění, zpoždění, ztrátě nebo poškození jejich zavazadel, anebo při zpoždění letecké dopravy. Rigorózní práce zachycuje historii civilního letectví, pojem a prameny leteckého práva, analyzuje nejvýznamnější předpisy leteckého práva se zaměřením na nároky cestujících v letecké dopravě a provádí čtenáře problematikou jejich uplatňování.