Importance of CT scans in acute and subacute ischemic stroke - Král, Jiří (2020)
Úvod: Zobrazovací metody hrají nezastupitelnou úlohu v diagnostice cévní mozkové příhody. Užití multimodalitního zobrazení (zobrazení mozkového parenchymu, zobrazení přívodných krčních a mozkových tepen, eventuelně perfuzní zobrazení mozku) je nezbytné pro kvalitní péči a management akutního mozkového infarktu. Disertační práce je tvořena kapitolou „Úvod“, pojednávající obecně o neurozobrazení akutního mozkového infarktu (nativní CT mozku, CTA, CTP). Následuje automatická analýza nativního CT vyšetření jak časných ischemických změn, tak i objemu definitivní ischemie pomocí softwarového hodnocení. Následují radiologické faktory ovlivňující klinický outcome včetně hodnocení kolaterál. Dále již následují vlastní práce, která sestává z komentovaných původních prací autora (2x 1. autor, 2x spoluautor). Metody: Publikační práce č. 1: Shoda v hodnocení časných ischemických změn pomocí ASPECT skóre mezi neurologem a intervenčním neuroradiologem u pacientů s akutní mozkovou ischemií.