Sexualita žen ve výkonu trestu odnětí svobody - Vášová, Eva, 1990- (2020)
Tato práce se zabývá tím, jak ženy ve výkonu trestu odnětí svobody prožívají svoji sexualitu a vztahy. To zahrnuje i jaký mají vztah a postoj k jednotlivým oblastem sexuality, jaká je důležitost, kterou těmto oblastem přikládají a jak naplňuje sexualita jejich potřeby v tomto ohledu. Vzhledem k tomu, že sexualita je projevem lidské přirozenosti, považujeme zkoumání této hodnoty za velmi důležité, obzvláště pak její spojitosti s výkonem trestu, kde je naplnění této základní lidské potřeby obtížné. Většina výzkumů související se sexualitou ve věznicích byla prováděna na mužské populaci. Vzhledem k tomu, že na téma ženské sexuality během uvěznění je velmi málo poznatků, jedná se o explorativní výzkum. S ohledem na cíl výzkumu byl zvolen kvalitativní design, konkrétně Interpretativní fenomenologická analýza (IPA). Tato metoda pomůže prozkoumat a porozumět blíže danému fenoménu. Tento přístup se osvědčil při výzkumu neobvyklých skupin osob, nebo pro oblasti výzkumu, které nejsou teoreticky