Riziko psychózy a psychotické zážitky v běžné populaci adolescentů - Dorazilová, Aneta (2020)
Adolescence je zlomovým obdobím v životě člověka. Během adolescence dochází k řadě zásadním změn, ať už psychických či fyzických. Jedná se o často bouřlivý přechod z období dětství do dospělosti. Mimo jiné dochází také k dozrávání mozku a nervové soustavy (Simmons, 2017), což jsou procesy, které s sebou nesou kromě přirozených vývojových změn také riziko rozvoje duševních onemocnění, z nichž velká část se začíná rozvíjet právě v adolescenci (Simmons, 2017; Paus, 2005). V posledních dvou dekádách se psychiatrický a psychologický výzkum obracel směrem k tzv. rizikovým stavům a příznakům zvýšeného rizika rozvoje psychotických onemocnění a schizofrenie (McGorry et al., 1995; Kelleher & Cannon, 2011; Schultze-Lutter et al., 2015). V této práci se zaměřujeme na psychotické příznaky, které se mohou během dospívání objevit i v běžné populaci a nemusí vždy nutně znamenat rozvíjející se nemoc (van Os, 2003). Podle výsledků předchozích studií však tyto příznaky mohou negativně ovlivňovat běžné ži