Měření předmětově-prostorového kognitivního stylu - Žahourová, Ivana, 1982- (2019)
Disertační práce je koncipována jako přehledová studie s návrhem vlastních diagnostických metod předmětové a prostorové imaginace, včetně prezentace výsledků našeho výzkumu psychometrických vlastností české verze testu OSIVQ (Blazhenkova a Kozhevnikov, 2009). Práci jsme obsahově rozčlenili na tři části. ČÁST I je věnována teoretickému základu problematiky kognitivních stylů. Náš zájem se postupně stáčí k předmětově prostorovému a verbálnímu kognitivnímu stylu. Zaměřujeme se na novou dimenzi neverbální inteligence: vizuálně-předmětovou schopnost. V práci uvádíme výzkumné trendy individuálních rozdílů kognitivních procesů, zároveň poukazujeme na teoretické i experimentální problémy. Nenecháváme bez povšimnutí zjištění z oblastí aplikovaného výzkumu a představujeme i rámec neuropsychologických korelátů vizuálního kognitivního stylu. Odpovídáme též na otázku: Jak se měří prostorové schopnosti? ČÁST II práce je věnována diagnostickým metodám, ve které přinášíme přehledný soupis charakterist