Studium mikroRNA asociovaných s rozvojem a progresí vybraných solidních nádorů pomocí moderních biofyzikálních metod - Hudcová, Kristýna, 1989- (2020)
Úvod MiRNA jsou klíčovými regulátory fyziologických a patofyziologických procesů v lidském těle a není proto divu, že výzkumu detekčních metod pro stanovení miRNA je věnováno tolik pozornosti. Detekční metody vynechávající krok hybridizace a značení jsou žádaným podnětem pro rychlejší a levnější identifikaci cílových miRNA. I když tyto metody nemají zatím takový potenciál v uvedení do praxe díky několikanásobně menší senzitivitě oproti metodám založeným na hybridizaci s miRNA, tato práce se pokouší, prostřednictvím nových strukturálních informací o miRNA, přinést nové poznatky využitelné k rozvoji label-free metod. Metody V práci se snažíme zjistit co největší množství informací o miRNA na základě její struktury, proto byly voleny metody elektrochemické (voltametrie: LSV, CV a SWV) a metody optické (pro studium elektronových vibrací: UV-VIS a CD spektroskopie a pro studium vibrací jader: Ramanova spektroskopie a Ramanova optická aktivita). Pro doplnění fyzikálně-chemických analýz byla použita i metodika molekulární biologie.