Smlouva o dílo v historickém vývoji - Burešová, Daniela (2020)
Tato rigorózní práce čtenáři poskytuje ucelený právní vývoj smlouvy o dílo v českých zemích od období feudalismu po současnost. V dobovém kontextu chronologicky popisuje, analyzuje a navzájem srovnává po sobě následující právní úpravy. Důraz je kladen zejména na občanské zákoníky účinné v daných časových obdobích, avšak v pozdějších časových úsecích není opomenuta ani obchodněprávní úprava či jiné relevantní právní předpisy. Rigorózní práce je obohacena o archivní výzkum týkající se vzniku a tvorby textů zákona, kdy se zaměřuji na v minulosti připravované kodifikace, k jejichž přijetí nakonec nedošlo, a na občanské zákoníky č. 141/1950 Sb. a č. 40/1964 Sb.