Zmeny refrakcie po perforačnej keratoplastike - možnosti ich rešenia - Rybárová, Natália (2020)
Úvod. Transplantácia rohovky je najčastejšou a najúspešnejšou humánnou transplantáciou. Vysoký astigmatizmus predstavuje častú refrakčnú komplikáciu inak úspešnej transplantácie rohovky. Znižuje funkčný výsledok perforačnej keratoplastiky (PKP) u pacientov s čírym transplantátom. Dizertačná práca prináša dlhodobé sledovanie pacientov po PKP, ktorý podstúpili refrakčnú operáciu LASIK (laser in-situ keratomileusis) ku korekcii ametropie. Metodika. Retrospektívna nekomparatívna longitudinálna analýza 25 očí (21 pacientov), ktorý podstúpili LASIK po PKP na Očnej Klinike FN Brno a LF Masarykovej Univerzity medzi 01.01.2000 a 31.12.2010. U každého pacienta bola vyšetrená nekorigovaná a najlepšie korigovaná zraková ostrosť na Snellenových optotypoch, manifestný a topografický astigmatizmus a sférický ekvivalent 6 mesiacov po operácii a následne jeden krát ročne. Pri vybraných kontrolách prebehlo meranie počtu endotelových buniek. Na štatistické spracovanie bol použitý softvér IBM Statistics.