Software Architecture Optimization in Cloud Applications - Gešvindr, David (2020)
Cloud Computing se stává dominantním způsobem provozu aplikací, který poskytuje řadu servisních modelů, ze kterých model Platform-as-a-Service (PaaS) získává značnou popularitu. PaaS cloud přináší výhody elastické platformy pro provoz aplikací a uložení dat, která je spojená s působivými atributy kvality, jako jsou vysoká dostupnost a škálovatelnost, které jsou doprovázené jednoduchým nasazením a provozem aplikací. Hlavní poskytovatelé cloudových služeb nabízí přes 100 různých cloudových služeb, které mohou být využity navrhovanými aplikacemi. Použití PaaS cloudu je proto náročné zejména pro softwarové architekty, kteří se musí dobře orientovat v portfoliu nabízených služeb a jejich odlišnostech. Softwarová kvalita aplikace je značně ovlivněna návrhem její softwarové architektury a výběrem použitých PaaS cloudových služeb. Softwaroví architekti aktuálně nemají stejnou podporu pro návrh PaaS cloudových aplikací, jako mají pro návrh aplikací hostovaných na vlastní infrastruktuře. Proto