Právní regulace přímého státního financování politických stran v České republice - Sylvestrová, Tereza (2020)
Parlamentní politické strany v rámci legislativního procesu rozhodují o vlastní finanční regulaci, což může vést k projevům neochoty ke zpřísnění podmínek, nebo dokonce ke snaze o zákonnou aprobaci deformace politické soutěže v jejich prospěch. V práci jsou jednotlivé legislativní návrhy vztahující se k regulaci přímého státního financování politických stran podrobeny kritické analýze, která zkoumá, zda tyto legislativní návrhy jsou ve shodě s dodržováním ústavních principů financování politických stran, případně zda politické strany při předkládání jednotlivých návrhů jednaly zcela realisticky a ve shodě s tezemi vlastními konceptu strany kartelu předkládaly návrhy, které měly zajistit jejich finanční blahobyt bez ohledu na dodržování těchto principů. V této souvislosti je pozornost soustředěna nikoliv jen na samotný výsledek legislativního procesu - tedy na přijatou právní úpravu, ale zejména na způsob jejího přijímání a na jednotlivé argumenty, které v rámci legislativního procesu od jednotlivých aktérů zazněly.