Uneasy encounters: Christian churches in authoritarian regimes of China and Taiwan - Rychetská, Magdaléna, 1991-; Vávra, Dušan, 1974-; Masarykova univerzita. Seminář čínských studií (2019)
Predkladaná práca skúma spoločenské, politické a kultúrne vyjednávania medzi kresťanskými skupinami a predstaviteľmi autoritárskych čínskych spoločností. V čínskej kultúre je kresťanstvo vnímané ako cudzí náboženský systém, ktorého príchod sa historicky spája s kolonizačnými snahami západných veľmocí. Dokonca aj dnes niektorí Číňania označujú kresťanstvo ako yangjiao 洋教, čo v preklade znamená cudzie náboženstvo. Táto dizertačná práca sa zaoberá pôsobením dvoch vybraných kresťanských skupín; predstavuje dva odlišné prípady - prvým je Presbyteriánska cirkev na Taiwane počas obdobia stanného práva (1949-1987), a druhým sú katolíci zastúpení Čínskym katolíckym vlasteneckým združením v súčasnej Čínskej ľudovej republike (1949 - súčasnosť). Práce skúma nielen nepopisuje len vzťah cirkvi a štátu, ale snaží sa aj poukázať na rôznorodé prostriedky a stratégie, ktorými kresťanské skupiny disponujú pri misiji. Práca hľadá odpoveď na nasledujúcu otázku: Ako sa dve vybrané kresťanské skupiny snažia
The thesis examines the dynamic processes of the various social, political and cultural negotiations that representatives of Christian groups engage in within authoritarian Chinese societies, where Christianity is deemed a foreign religious system brought to China by colonial rulers. Even today, some Chinese refer to Christianity as yangjiao 洋教, a ‘foreign religion’. The thesis explores the political and social cooperation and negotiations of two particular Christian groups in their respective and distinct settings: the Chinese Catholic Patriotic Association in the communist People’s Republic on mainland China from 1945 to the present day, and the Presbyterian church of Taiwan in the Republic of China in Taiwan during the period of martial law from 1949 to 1987. Rather than simply confirm the ‘domination-resistance’ model of church-state relations, the thesis focuses on the various approaches adopted by religious groups during the process of negotiation. The main research question is
Vedoucí práce: Dušan Vávra
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2019
Keywords: 20. století; 20.-21. století; presbyteriáni -- Tchaj-wan -- 20. století; katolíci -- Čína -- 20.-21. století; stát a církev -- Tchaj-wan -- 20. století; stát a církev -- Čína -- 20.-21. století; Presbyterians -- Taiwan -- 20th century; Catholics -- China -- 20th-21st centuries; church and state -- Taiwan -- 20th century; church and state -- China -- 20th-21st centuries; disertace; dissertations