Uneasy encounters: Christian churches in authoritarian regimes of China and Taiwan - Rychetská, Magdaléna, 1991- (2019)
Predkladaná práca skúma spoločenské, politické a kultúrne vyjednávania medzi kresťanskými skupinami a predstaviteľmi autoritárskych čínskych spoločností. V čínskej kultúre je kresťanstvo vnímané ako cudzí náboženský systém, ktorého príchod sa historicky spája s kolonizačnými snahami západných veľmocí. Dokonca aj dnes niektorí Číňania označujú kresťanstvo ako yangjiao 洋教, čo v preklade znamená cudzie náboženstvo. Táto dizertačná práca sa zaoberá pôsobením dvoch vybraných kresťanských skupín; predstavuje dva odlišné prípady - prvým je Presbyteriánska cirkev na Taiwane počas obdobia stanného práva (1949-1987), a druhým sú katolíci zastúpení Čínskym katolíckym vlasteneckým združením v súčasnej Čínskej ľudovej republike (1949 - súčasnosť). Práce skúma nielen nepopisuje len vzťah cirkvi a štátu, ale snaží sa aj poukázať na rôznorodé prostriedky a stratégie, ktorými kresťanské skupiny disponujú pri misiji. Práca hľadá odpoveď na nasledujúcu otázku: Ako sa dve vybrané kresťanské skupiny snažia