Léčba defektů kloubní chrupavky nosných kloubů. Modifikovaná AMIC technika v léčbě chondrálních lézí kolenního kloubu - Otaševič, Tomáš; Repko, Martin, 1967-; Masarykova univerzita. Ortopedická klinika (2020)
Náplní klinické části disertační práce je zhodnocení úspěšnosti léčby chondrálních a osteochondrálních defektů kolenního kloubu s využitím modifikované AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis) techniky, při které jsou kombinovány mikrofraktury spodiny s implantací bezbuněčného implantátu na bázi kolagenu I. typu ve dvouletém horizontu. Jako kontrolní skupina slouží pacienti ošetření prostými mikrofrakturami spodiny defektu. Experimentální část je zaměřena na kvalitativní vyšetření chrupavky pomocí dGEMRIC (delayed Gadolinium-Enhanced MRI of Cartilage) sekvence s cílem stanovit obsah glykosaminoglykanových řetěžců v místě ošetření defektu, v okolí defektu a v referenčním místě u obou použitých metod. Do prospektivního sledování bylo zařazeno 15 pacientů ošetřených metodou modifikované AMIC techniky a 12 pacientů ošetřených mikrofrakturami. Klinické výsledky se sledovaly pomocí Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), Lysholmova skóre a Tegnerovy škály aktivity předoperačně a následně v odstupu 6, 12 a 24 měsíců od operace.
The core of the clinical part of this dissertation is to evaluate the success rate of chondral and osteochondral defects of the knee joint utilizing the modified AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis) technique. The technique combines microfructures of the underlying bone with the implantation of acellular type I collagen-based implant within a period of two years. As a control group patients treated with simple microfractures of the underlying bone of the defect were chosen. The experimental part focuses on the qualitative examination of cartilage utilizing the dGERMRIC (delayed Gadolinium-Enhanced MRI of Cartilage) sequences. The aim was to determine the volume of glycosaminoglycan chains in the site treated for the defect, around the defect and at the referential site for both methods used. Fifteen patients treated with the modified AMIC technique and twelve patients treated with microfractures were involved in the prospective follow-up.
Vedoucí práce: Martin Repko
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2020
Keywords: AMIC techniky; hyalinní chrupavka; chondrální fraktury; kolenní kloub -- chirurgie; mikrofraktury; Fractures, Cartilage; Hyaline Cartilage; Knee Joint; disertace; dissertations