Léčba defektů kloubní chrupavky nosných kloubů. Modifikovaná AMIC technika v léčbě chondrálních lézí kolenního kloubu - Otaševič, Tomáš (2020)
Náplní klinické části disertační práce je zhodnocení úspěšnosti léčby chondrálních a osteochondrálních defektů kolenního kloubu s využitím modifikované AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis) techniky, při které jsou kombinovány mikrofraktury spodiny s implantací bezbuněčného implantátu na bázi kolagenu I. typu ve dvouletém horizontu. Jako kontrolní skupina slouží pacienti ošetření prostými mikrofrakturami spodiny defektu. Experimentální část je zaměřena na kvalitativní vyšetření chrupavky pomocí dGEMRIC (delayed Gadolinium-Enhanced MRI of Cartilage) sekvence s cílem stanovit obsah glykosaminoglykanových řetěžců v místě ošetření defektu, v okolí defektu a v referenčním místě u obou použitých metod. Do prospektivního sledování bylo zařazeno 15 pacientů ošetřených metodou modifikované AMIC techniky a 12 pacientů ošetřených mikrofrakturami. Klinické výsledky se sledovaly pomocí Knee injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS), Lysholmova skóre a Tegnerovy škály aktivity předoperačně a následně v odstupu 6, 12 a 24 měsíců od operace.