Ultrasonografie v diagnostice a léčbě muskuloskeletálních nádorů - Pazourek, Lukáš (2020)
Mezi statisticky významné (α=0,05) znaky ultrazvukového obrazu měkkotkáňových sarkomů patří hluboká či epifasciální lokalizace (≥86%), hypoechogenita (≥80%), patologická vaskularizace (≥68%) a větší velikost (95% CI průměrné velikosti je v rozmezí 8,9 - 10,2 cm). Méně specifické jsou nehomogenita (≥52%) a charakter ohraničení (nesignifikantní). Lze pozorovat i charakteristické ultrazvukové obrazy řady typů měkkotkáňových nádorů. Ultrazvukově navigovaná punkční biopsie silnou jehlou přináší při dobré indikaci výsledky srovnatelné s otevřenou biopsií, minimum komplikací a nižší invazivitu projevující se i statisticky významně nižší bolestivostí (p<0,05). Ultrazvuk může významně usnadnit resekce měkkotkáňových sarkomů, jak pomoci ultrazvukově vedeného předoperačního zakreslení nádorového infiltrátu na kožní povrch, tak peroperačně detekcí nehmatných ložisek, eventuálně přesnou verifikací resekčního okraje. Ultrazvukový follow-up po resekcích měkkotkáňových sarkomů umožňuje s vysokou senzi