Úloha medzinárodnej obyčaje v súčasnom medzinárodnom investičnom práve - Puškár, Ivan; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodního a evropského práva (2020)
Práca sa zaoberá obyčajovými pravidlami v medzinárodnom investičnom práve v kontexte historického vývoja a premenami úlohy, ktorú zohrávali v oblasti práva ochrany zahraničných investícií. Zároveň posudzuje relevanciu a súčasnú rolu, ktorú medzinárodná obyčaj zohráva v tomto odvetví medzinárodného práva, a to s ohľadom na vysoký počet existujúcich dohôd o podpore a ochrane investícií. Práca taktiež skúma interakciu obyčajových a zmluvných pravidiel a analyzuje otázku obyčajového statusu bilaterálnych investičných zmlúv, minimálneho štandardu zaobchádzania, zákazu vyvlastnenia a štandardu spravodlivého a rovného zaobchádzania.
This thesis deals with description of customary rules in international investment law in context of historical development and change of their role, which they played in the field of law on protection of foreign investment. Thesis considers also relevance and contemporary role, which is international custom still playing in this field of international law with regards to treatification phenomenon in the case of bilateral investment treaties. Thesis discusses interaction between customary and treaty rules and analyses question of customary status in the case of bilateral investment treaties, minimum standard of treatment, prohibition of expropriation and fair and equitable treatment standard.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2020
Keywords: zahraniční investice; mezinárodní smlouvy; foreign investments; international treaties; rigorózní práce; doctoral dissertations