Stream-Based IP Flow Analysis - Čermák, Milan (2020)
Monitorování a analýza síťového provozu hrají klíčovou roli při zajištění správného fungování a kyberbezpečnosti sítě, poskytovaných služeb a jejich uživatelů. Nicméně, jak roste komplexita internetových služeb a narůstá rychlost a objem přenášených dat, tak současné způsoby monitorování a analýzy sítového provozu přestávají být dostačující. Tento problém se projevuje zejména v případě vysokorychlostních a rozsáhlých sítí, jako jsou páteřní, podnikové nebo cloudové. V této práci se zaměřujeme na monitorování síťového provozu pomocí IP toků, jejichž sběr a analýza jsou pro takovéto sítě typické. Přestože jsou IP toky tvořeny pouze na základě agregace vybraných informací ze síťového provozu, tak jejich zpracování stále čelí výzvám spojeným s vysokými výpočetními nároky, dlouhotrvajícími výpočty a velkými požadavky na úložnou kapacitu. V rámci našeho výzkumu se zaměřujeme monitorovací architekturu a její rozvoj pomocí proudového sběru a analýzy IP toků využívající distribuované zpracování