Akutní pyelonefritida u dětí - nový způsob diagnostiky pomocí magnetické rezonance a srovnání se statickou scintigrafií ledvin - Bosáková, Alice (2020)
Statická scintigrafie ledvin s aplikací radiofarmaka 99mTc-DMSA je zlatým standardem k prokázání zánětlivých změn v parenchymu ledvin při akutní pyelonefritidě a následných jizev v renálním parenchymu s časovým odstupem po akutním zánětu ledvin. DWI-MR (Diffusion-weighted magnetic resonance imaging) - magnetická rezonance s difúzně váženými obrazy je novou a citlivější metodou mj. k detekci zánětlivých ložisek, včetně ledvin. Cílem studie byla detekce akutních zánětlivých změn v parenchymu ledvin u dětí s akutní pyelonefritidou pomocí nové metody DWI-MR a srovnání získaných výsledků, a tedy citlivosti této metody, s nálezy dosud standardně používané statické scintigrafie ledvin. Věková hranice nad 3 roky byla zvolena vzhledem k snazšímu vyšetřování těchto dětí bez nutné celkové anestézie nebo sedace. Sekundárním cílem práce bylo zjistit, zda lze tuto metodu uplatnit i v detekci chronických změn v parenchymu ledvin po šesti měsících a stanovit rozsah a charakter chronických změn.