Softwarové umění ve výuce: možnosti kritického a kreativního poznání softwaru - Franc, Adam (2020)
Software lze považovat za fenomén, který pronikl do všech oblastí našeho života, ať už se jedná o sféru práce, zábavy nebo každodenního života. Software hraje signifikantní roli také ve výtvarné výchově a uměleckém vzdělávání. Přítomnost softwaru v těchto výukových oblastech vyvolává mnoho otázek, které jsou spjaté s politickou, uměleckou, manipulativní a kreativní povahou tohoto média. Proto zde vyvstává naléhavá potřeba důkladně prozkoumat tento komplexní fenomén a formulovat vhodné výukové metody pro kritické a kreativní poznání softwaru ve výtvarné výchově a uměleckém vzdělávání. Pro tyto účely využíváme uměleckou praxi známou jako softwarové umění, která rozvíjí široké spektrum uměleckých přístupů zaměřených na průzkum různých aspektů softwarového média. Umělci z oblasti softwarového umění prostřednictvím kreativního programování tematizují funkce, operace, vizualitu, politiku a poetiku softwaru - uvažují o softwaru skrze samotné softwarové médium. Provádí praktický a intuitivní v