K některým projevům veřejného zájmu v mezinárodní investiční arbitráži - Nový, Zdeněk (2019)
Tato rigorózní práce se zabývá identifikací a rozborem hlavních oblastí mezinárodní investiční arbitráže, v nichž se projevuje veřejný zájem. V souladu s tímto cílem je práce rozdělena do 8 kapitol. V první kapitole jsou podány teoretické základy problematiky, včetně snahy konceptualizovat pojem veřejného zájmu. V druhé kapitole se práce věnuje otázce pravomoci mezinárodních investičních tribunálů. Třetí kapitola analyzuje problematiku použitelného práva v mezinárodní investiční arbitráži. Ve čtvrté kapitole je podán výklad problematiky standardů zacházení s investory a investicemi. V kapitole páté je pojednáno o vyvlastnění ve vztahu k veřejnému zájmu. V kapitole šesté je reflektován vztah mezinárodní investiční arbitráže a ochrany lidských práv. Následně se práce zaměřuje na transparentnost v mezinárodní investiční arbitráži. Kapitola osmá pak uzavírá výkladem o kontrole mezinárodních investičních nálezů.