Mezinárodněprávní a evropskoprávní aspekty energetického práva: Výkon suverenity státu při zajišťování energetické bezpečnosti - Švec, Martin, 1989- (2020)
Předmětem této disertace je analýza role státní suverenity při zajišťování energetické bezpečnosti. První část práce pojednává o úloze státu a jeho vztahu k přírodnímu bohatství. V druhé části autor představuje základní koncepty energetické bezpečnosti a popisuje energetický mix a klíčové strategické dokumenty České republiky. Třetí část práce tvoří právně-teoretická analýza konceptu suverenity, a principu trvalé svrchovanosti nad přírodním bohatstvím. Jádrem práce je rozbor jednotlivých nástrojů energetické bezpečnosti, vycházejících jak z vnitřní, tak vnější suverenity a jejich kompatibilita s mezinárodněprávními závazky státu. Tato analýza má za cíl vymezit, jak široký regulatorní prostor ČR při zajišťování energetické bezpečnosti má. Práce rozlišuje nejrůznější režimy od přímé kontroly energetického sektoru státem, až po koncepci postavenou na liberalizaci energetického trhu, kdy se stát přesunul pouze do pozice regulátora. Autor analyzuje napětí mezi státní suverenitou na jedné straně a mezinárodními závazky, kterými je stát vázán v oblastech ochrany lidských práv, mezinárodního investičního práva a mezinárodního obchodního práva, na straně druhé. Poslední část práce je věnována vnější dimenzi energetické bezpečnosti. Autor na základě rizik, kterým jsou dodávky energií vystaveny, identifikuje klíčové nástroje mezinárodního práva a modality suverenity s tím spojené.