Katalánsko a právo národů na sebeurčení - Kilian, Petr, 1988- (2020)
Práce odpovídá na otázku, zda z mezinárodního práva plyne Katalánsku právo na sebeurčení, a pokud ano, zda má na jeho základě Katalánsko právo na vlastní stát. Po seznámení čtenáře s Katalánskem, jeho historií a kulturou autor poskytuje základní informace o zakotvení katalánské autonomie ve vnitrostátním právu. Následně je přistoupeno k analýze pramenů mezinárodního práva, v nichž je právo na sebeurčení zakotveno, především mezinárodních smluv a obyčeje. Z ní vyplývá, že Katalánsku náleží právo na sebeurčení, avšak pouze v interní podobě, tedy bez práva na samostatný stát.