Tuzemské pracovní cesty pedagogických pracovníků základních škol zřizovaných obcemi - Smejkal, Michal; Masarykova univerzita. Katedra pracovního práva a sociálního zabezpečení (2020)
Pedagogičtí pracovníci se od jiných zaměstnanců odlišují mimo jiné tím, že vykonávají činnost, která je z různých důvodů specifická. Tento fakt je dán samotnou povahou této činnosti, ale také neoddělitelným spojením s jejich působením na žáky jakožto objekty vzdělávacího procesu. Uvedená specifika se projevují i v případě vysílání pedagogických pracovníků na pracovní cesty. Rigorózní práce se zaměřuje na zvláštnosti a upozorňuje na specifika problematiky vysílání pedagogických pracovníků základních škol zřizovaných obcemi na tuzemské pracovní cesty. V práci jsou zkoumány rovněž zvláštnosti vysílání ředitele školy na pracovní cesty, a to s ohledem na jeho specifickou roli, jakožto i s ohledem na postavení zřizovatele školy v pracovněprávních vztazích.
Pedagogical workers differ from other workers in the fact that they carry out an activity that is specific for various reasons. This fact is given by the very nature of this activity and by the inseparable connection with the pupils as the main object of the educational process. These specifics are also manifested in the process of sending pedagogical staff on official journeys. The thesis focuses on the peculiarities of the issue of sending pedagogical workers of primary schools set up by municipalities on inland official journey and draws attention to the specifics thereof. The thesis also examines the specific area of sending the school principal on official journeys, with regard to his specific position as well as with regard to the position of the school's founder in industrial relations.
Rigorózní práce (JUDr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2020
Anglické resumé
Keywords: pracovní cesty; pedagogové; základní školy; cestovní náhrady; business trips; educationalists; elementary schools; travel allowances; rigorózní práce; doctoral dissertations