Subjektivní teorie řídící jednání učitelů: vícečetná případová studie v kontextu profesního rozvoje učitelů - Koubek, Petr, 1976 červenec 12.- (2020)
Záměrem disertační práce je ilustrovat na čtyřech zkoumaných případech učitelek občanské výchovy jejich subjektivní teorie týkající se smyslu a cíle vyučovacího předmětu a psychodidaktické transformace těchto cílů v příležitosti k učení žáků. Subjektivní teorie představují kognitivní struktury, které jsou relativně stabilní, a ačkoliv je jejich nositel nemá často verbalizovány a tudíž ani zvědomeny, podle zjištění výzkumu řídí jeho jednání ve výuce. Subjektivní teorie učitelek jsou v práci analyzovány v kontextu jejich profesního rozvoje. Výzkum subjektivních teorií učitelů v kontextu profesního rozvoje se zabývá mimo jiné zjišťováním dopadů rozličných intervencí v rámci profesního rozvoje učitelů, během kterých učící se své subjektivní teorie verbalizuje (ve výzkumu subjektivních teorií se užívá označení „rekonstruuje“), tím je může nahlédnout z perspektivy svého jednání a jeho účinnosti ve třídě. Právě na tuto linii výzkumu subjektivních teorií učitelů disertační práce navazuje, využ