MikroRNA a nádory oblasti hlavy a krku - Slávik, Marek (2020)
U nádorů hlavy a krku nejsou kromě p16 v klinické praxi rutinně využívané další molekulární prediktivní a prognostické markery. Tato disertační práce je komentovaným souborem publikací autora zabývajících se výzkumem těchto markerů s důrazem na mikroRNA v předléčebných biopsiích a v tělních tekutinách u pacientů se spinocelulárními karcinomy hlavy a krku léčených kurativní radioterapií. Diskutovány jsou dále i publikace zabývající se vybranými imunohistochemickými markery v předléčebných biopsiích u těchto pacientů. V teoretickém úvodu jsou pojednány etiologické mechanizmy vzniku nádorů hlavy a krku s popisem molekul s prediktivním a prognostickým potenciálem přítomných v kancerogenezi těchto nádorů. Představena je přehledová práce týkající se HPV asociovaných karcinomů orofaryngu a další práce se zabývá mikroRNA v etiologii a zejména radiorezistenci nádorů hlavy a krku. V další části je popsán retrospektivní soubor pacientů se spinocelulárními karcinomy ORL oblasti léčených kurativní radioterapií.