K problematice lidové písně na Valašsku : (s přihlédnutím k obci Velké Karlovice a k osobnosti Zdeňka Kašpara) - Císaríková, Klára, 1982- (2020)
Předkládaná práce je příspěvek ke studiu hudebního folkloru a etnokulturních tradic na Valašsku. Sledovaným jevem je především lidová píseň na Valašsku, a to ve dvou rovinách. První se věnuje samotnému uchování a zápisu lidové písně, tedy problematice sběratelství, druhá sleduje prezentaci lidové písně v rámci folklorního hnutí a její nositele. Oba způsoby existence lidové písně propojuje osobnost Zdeňka Kašpara (1925-2002) a jeho životní odkaz hudební kultuře Valašska. Jako konkrétní lokalita pro poznání historického vývoje zápisů lidových písní, proměnu písňového repertoáru i současnou podobu zpěvnosti byla zvolena obec Velké Karlovice. Výsledky bádání jsou pak demonstrovány na vybraném písňovém typu, který je pro celý kulturně geografický areál oblasti charakteristický - pracovní písně žen ve volné přírodě