Archeologie řeky - Machová, Barbora (2020)
Ačkoliv má říční archeologie v sousedních zemích dlouhou tradici, její rozvoj je v České republice stále v počátečních fázích. Dizertační práce má proto za úkol prezentovat výsledky pilotní studie zaměřené na archeologické nálezy z řek Moravy a Dyje. Sledovaná oblast byla vymezena katastry, kterými řeky protékají; celkem jej tvoří přes 340 katastrálních území. Počáteční fáze práce byla zaměřena na zpracování dostupných písemných zdrojů a jejich vyhodnocení; na základě výsledků byla vytvořena databáze obsahující záznamy sledovaných archeologických situací. Na ploše asi 350 říčních kilometrů bylo zjištěno vice než 150 komponent, které tvořily zejména jednotlivé říční nálezy datované od paleolitu do raného středověku. Předložená dizertační práce měla za cíl nalézt odpovědi na několik zásadních otázek: Do jaké míry lze interpretovat evidované říční nálezy? Jaký je vztah jejich distribuce k archeologickým komponentám na souši? Jaký obraz vytváří kulturně historická distribuce říčních nálezů