Efekt neinvazivní mozkové stimulace na řečové a nemotorické projevy Parkinsonovy choroby - Brabenec, Luboš (2020)
Úvod Hypokinetická dysartrie (HD) je častým příznakem Parkinsonovy nemoci (PN), který na chirurgickou a dopaminergní léčbu reaguje pouze částečně. Cílem tohoto výzkumu bylo prozkoumat krátkodobé i dlouhodobé účinky repetitivní transkraniální magnetické stimulace na HD. Zaměřili jsme se také na písmo pacientů s PN. Metody Nejprve byla provedena systematická rešerše studií o HD u PN, se zaměřením na klinické a zobrazovací studie zabývající se patofyziologickými mechanismy a léčbou HD. Dále jsme zkoumali krátkodobé účinky repetitivní transkraniální magnetické stimulace (rTMS) aplikované na levou orofaciální primární motorickou oblast, pravý gyrus temporalis superior (STG) a na vertex (kontrolní místo stimulace). Na základě výsledků této exploratorní studie jsme pak zkoumali dlouhodobé účinky opakovaných sezení s nízkofrekvenční rTMS aplikovanou nad STG. Ve studii písma jsme zkoumali vliv jeho pokročilé parametrizace na diagnostiku PN a její monitorování.