Realizace práva a aplikace práva v teorii a praxi - Bobáková, Michaela (2020)
Tato rigorózní práce se zabývá stěžejními otázkami právní teorie i praxe, a to otázkami realizace práva a zejména aplikací práva. Cílem práce je snaha o postižení aplikačního procesu v reálné rovině, pokud možno logicky, v určitých souvislostech a podobě odpovídající současným poznatkům obecné teorie. Snahou je vyvolat diskusi o slabých místech či sporných otázkách a přispět k odpovědím na ně. Práce se v první části zabývá problematikou realizace práva, od geneze vývoje práva a právního řádu, příčin existence, účelu a funkci práva, podoby a faktory ovlivňující dodržování práva. Jádro práce vymezuje pojem aplikace a následují tři základní stádia aplikačního procesu. Pozornost je věnována zjišťování skutkového stavu, nalezení právní normy, řešení konfliktu právních norem a jejich interpretace. Není opomenuta pasáž věnující se mezerám v právu, právním zásadám a principům.