Poučovací povinnost civilního soudu - Nováková Hermanová, Jana (2020)
Práce se věnuje poučovací povinnosti civilního soudu prvního stupně, kterou soud nese po celou dobu řízení, od podání žaloby po vydání rozhodnutí. Problematika je zkoumána jak pohledem teorie tak praxe. Text práce je rozdělen do obecné části, která obsahuje obecná východiska, a zvláštní části, která se zabývá obecnou poučovací povinností soudu a dále jednotlivými poučeními, která upravuje občanský soudní řád. Pomocí deskripce a komparace podává práce přehled o současné úpravě poučovací povinnosti soudu, jejím účelu i aktuálních problémech, a nastiňuje možnosti úpravy poučovací povinnosti soudu de lege ferenda.