Člověk v kleštích dějin (na materiálu vybraných historických románů slovanských literatur 19. a 20. století) - Semrádová, Magdaléna Marie, 1988- (2020)
Středem zájmu předkládané disertační práce je historický román na příkladu děl české, polské, ruské a srbské literatury. Časové a tematické rozpětí vymezujeme devatenáctým až dvacátým stoletím. Autoři se ve svých dílech zaměřují na vztahy rodinné, partnerské, ale i na vztahy ve společnosti. Jedinec je societou formován, což se přímo odráží v jeho životě a z tohoto vychází lidské jednání a přemýšlení, které si s sebou nese každá doba. Jádrem disertační práce je tedy pozice člověka v historickém románu, v němž se člověk jako hypotetický tvůrce dějin ocitá současně v jejich kleštích. Klíčovou roli zde hraje samotný autor díla, který, vycházeje ze svého života, zrcadlí své názory a postoje. S tím souvisí i pojetí domova, tedy v podstatě i vnímání náležitosti k jisté společenské a národní komunitě a kultuře. Autoři, jejichž díla byla pro analýzu zvolena, se každý svým individuálním způsobem ocitali v mezní situaci, kdy sami zápasili. Ve svých románech reflektovali svá osobní data a životní