Zpřesňování světelných elementů exoplanetárních kandidátů - Slavíková, Vendula (2020)
V této bakalářské práci se věnujeme pozorování osmi exoplanetárních kandidátů identifikovaných družicí TESS s cílem zpřesnit jejich světelné elementy. Vlastní pozorování probíhalo od podzimu 2019 do jara 2020 na různých observatořích za pomoci několika pozorovatelů. Ze získaných dat byly sestrojeny světelné křivky, které byly následně pomocí tří různých fitovacích programů proloženy křivkou odpovídající tranzitu exoplanety. Díky těmto fitům jsme zjistili pozorované okamžiky středů tranzitů, které jsme poté porovnali s okamžiky předpovězenými. Data v O-C diagramu jsme aproximovali lineárním fitem, z jehož směrnice bylo možné vypočítat potřebnou opravu periody daného exoplanetárního kandidáta. Ze čtrnácti odpozorovaných nocí byl pokles jasnosti zachycen v pěti případech. U čtyř kandidátů jsme nezaznamenali žádný pokles, na vině mohla být nekvalitní data, nevhodné počasí nebo špatné světelné elementy a z nich plynoucí nepřesná předpověď. Hlavním výsledkem práce jsou aktuální opravené peri