Studium hvězd s velkou vlastní rychlostí - Batková, Dominika (2020)
V této bakalářské práci studujeme hvězdy s vysokou galaktickou rychlostí, které jsou v poslední době diskutovány v souvislosti se satelitem Gaia. Gaia poskytuje v současnosti nejpřesnější astrometrická měření společně v kombinaci se spektroskopií a fotometrií. Můžeme proto analyzovat pozice a pohyby miliard hvězd v Galaxii. Rychlé hvězdy historicky dělíme na skupiny "runaway" a "hypervelocity". Existuje několik mechanismů jejich urychlení. Jejich původ hledáme v objektech Galaxie. Známý scénář využíva blízká setkání s černými dírami, které mohou narušit dvojhvězdný systém. Nejprve jsme vyhledali nevázané objekty z katalogu Gaia, zpětnou integrací v čase našli průsečníky s rovinou galaktického disku a porovnali jsme je s pozicemi známých černých děr. Výsledky ukazují jistou vzájemnou korelaci.