Hráškové galaxie v rentgenovém oboru - Kallová, Kristína (2020)
V prvotních galaxiích probíhala velmi silná tvorba hvězd vedoucí ke vzniku početných populací rentgenových dvojhvězd. Je možné, že energetické záření těchto mladých objektů v raných galaxiích mohlo významně přispět k reionizaci vesmíru. Přímé studium těchto vzdálených hvězdotvorných galaxií je však velmi obtížné, protože jsou příliš slabými zdroji. Existují ale i lokální galaxie, jejichž vlastnosti se raným galaxiím podobají. Jejich studium nám může pomoci objasnit, jak význačný byl příspěvek záření související s velmi silnou tvorbou hvězd k zahřátí mezigalaktické látky v éře reionizace. Jedná se o kompaktní galaxie s velkou tvorbou hvězd, známých jako hráškové galaxie. Nedávno byly publikovány výsledky rentgenových pozorování tří hráškových galaxií pomocí vesmírného rentgenového dalekohledu XMM-Newton v práci Svoboda a kol. (2019). Zde autoři naměřili zvýšenou rentgenovou luminozitu u dvou zdrojů, zatímco u třetího zdroje nebyla zaznamenána významná detekce. V této práci provádíme re-