Pozorovatelnost exoplanet v městských podmínkách - Mesarč, Marko (2020)
Cieľom tejto práce je určiť, za akých podmienok sme schopní detekovať planéty mimo Slnečnej sústavy - exoplanéty - v mestských podmienkach Brna. Najefektívnejším spôsobom je do fotometrických dát, nameraných v Brne, umelo vložiť tranzit a následne pomocou programov určiť detekovateľnosť exoplanéty. Pre túto simuláciu boli vybrané exoplanéty s relatívnou hĺbkou tranzitu o veľkosti 2%, 1% a 0,57%. Detekovateľný tranzit môže byť ovplyvnený jasnosťou hviezdy, farbou hviezdy v závislosti na meniacej sa výške nad obzorom a gradientom osvetlenia čipu spôsobený Mesiacom či svetelným znečistením. A práve závislosť na jasnosti, farbe a vzdialenosti hviezd overia magnitúdový, farebný a vzdialenostný test počas troch rozdielných nocí. Pre CCD fotometriu bola zvolená otvorená hviezdokopa M34, kvôli rôznorodosti hviezd, ich ideálnej vzájomnej vzdialenosti a vysokou kulmináciou v čase pozorovania. Meranie prebiehalo pomocou teleskopu o priemere 0,6 metra na Observatóriu Masarykovej Univerzity pri 20