Návrh grafové databáze zvoleného geografického jevu pro zpracování dotazů adresujících prostorové vazby - Kotrle, Viktor (2020)
Práce srovnává relační a grafový přístup k ukládání komplexních geografických dat v databázích. Relační databáze byla vytvořena v prostředí postgreSQL, grafová v prostředí Neo4J. Oba přístupy byly srovnány na příkladu problematiky vyhledávání v datech o městské hromadné dopravě, které obsahuji vysoký počet relací. Srovnáním časové náročnosti těchto operací jsou stanoveny výhody a nevýhody jednotlivých databází, které jsou následně prodiskutovány. Používání grafových databází především pro operace nad geografickými, vysoce propojenými daty, je často vhodnější a vykazuje až násobně vyšší efektivitu.