Časoprostorová variabilita teploty permafrostu na ostrově Jamese Rosse - Pastíriková, Lucia; Hrbáček, Filip; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2020)
Rozsáhlejší odledněná plocha v oblasti poloostrova Ulu na severu ostrova Jamese Rosse poskytuje vhodné podmínky pro zkoumání vlastností permafrostu a aktivní vrstvy. Region spadá do východní části Antarktického poloostrova, pro kterou je ve srovnání se západní částí dostupných méně informací týkající se permafrostu. Pro studium teploty vzduchu a půdy, respektive permafrostu, byla analyzována data ze čtyř meteorologických stanic (Abernethy Flats, Berry Hill slopes, Johann Gregor Mendel, Johnson Mesa). Kromě teploty vzduchu mají na permafrost významný vliv termální vlastnosti a vlhkost půdy. Údaje ze stanic byly použity při modelování teploty svrchní části permafrostu, které bylo provedeno v hlavní části práce pomocí modelu TTOP. Jde o jednodušší a ověřený model, jehož prostřednictvím pomocí relativně malého množství parametrů lze získat přesnější informace ohledně teploty a její meziročních změn ze svrchní části zmrzlé půdy a jehož aplikovatelnost se navzdory jeho omezením osvědčila ve
The large deglaciated area on the Ulu Peninsula in the north of James Ross Island provides suitable conditions for the study of the properties of the permafrost and the active layer. The region is located in the eastern part of the Antarctic Peninsula, where less is known about permafrost temperature regime than in the western part. Data from four meteorological stations (Abernethy Flats, Berry Hill slopes, Johann Gregor Mendel, Johnson Mesa) were analysed to study air and soil temperature, but also permafrost. In addition to air temperature, permafrost is significantly affected by thermal properties and soil moisture. The data from stations were used to model the temperature of the upper layer of the permafrost, which was performed in the main part of the thesis using the TTOP model. It is a simpler and verified model, through which a relatively small number of parameters can be used to obtain more accurate information about temperature and its year-on-year changes from the upper laye
Vedoucí práce: Filip Hrbáček
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2020
Keywords: permafrost; teplota; permafrost; temperature; Ostrov Jamese Rosse (Antarktida); James Ross Island (Antarctica); diplomové práce; master's theses