Časoprostorová variabilita teploty permafrostu na ostrově Jamese Rosse - Pastíriková, Lucia (2020)
Rozsáhlejší odledněná plocha v oblasti poloostrova Ulu na severu ostrova Jamese Rosse poskytuje vhodné podmínky pro zkoumání vlastností permafrostu a aktivní vrstvy. Region spadá do východní části Antarktického poloostrova, pro kterou je ve srovnání se západní částí dostupných méně informací týkající se permafrostu. Pro studium teploty vzduchu a půdy, respektive permafrostu, byla analyzována data ze čtyř meteorologických stanic (Abernethy Flats, Berry Hill slopes, Johann Gregor Mendel, Johnson Mesa). Kromě teploty vzduchu mají na permafrost významný vliv termální vlastnosti a vlhkost půdy. Údaje ze stanic byly použity při modelování teploty svrchní části permafrostu, které bylo provedeno v hlavní části práce pomocí modelu TTOP. Jde o jednodušší a ověřený model, jehož prostřednictvím pomocí relativně malého množství parametrů lze získat přesnější informace ohledně teploty a její meziročních změn ze svrchní části zmrzlé půdy a jehož aplikovatelnost se navzdory jeho omezením osvědčila ve