Zrychlování železniční dopravy - vliv na časo-prostorou mobilitu - Koubek, Štěpán (2020)
Diplomová práce se zabývá otázkou, jestli mohou mít dopravní inovace vliv na časo-prostorovou mobilitu obyvatelstva. Práce je rozdělena na 2 analytické části. V první části je na analyzován vliv modernizace tranzitních železničních koridorů v České republice na vyjížďku do zaměstnání a do škol, a to na základě srovnání vývoje jízdní doby a dojížďkových proudů. Druhá část je věnována analýze možného současného vlivu vysokorychlostní železnice na časo-prostorovou mobilitu. Na základě této analýzy byl následně proveden odhad, jestli bude mít výstavba regionálního terminálu, na trati Praha-Brno, vliv i na dojížďkové proudy z obcí v jeho okolí. Díky výše zmíněným analýzám jsme došli k závěru, že zkrácení jízdní doby nebo zlepšení obsluhy daného terminálu může mít vliv na přepravní proudy, ale obvykle v kombinaci s jinými faktory.