Alternativní sestřih exonu 3 genu SERPING1 a aktivace neutrofilů v kontextu patogeneze hereditárního angioedému - Grymová, Tereza (2020)
Hereditární angioedém (HAE) je autosomálně dominantně dědičné onemocnění charakterizované recidivami otoků podkoží a sliznic. Nejčastější typ HAE (HAE-C1INH) je způsoben mutacemi v genu SERPING1 kódujícím C1 inhibitor (C1-INH). Typickým znakem je variabilita klinických projevů, nezávislá na typu mutace. Tato disertační práce je proto zaměřena na potenciální faktory modulující projevy HAE-C1INH - alternativní sestřih exonu 3 genu SERPING1 a aktivaci neutrofilů. Analýza alternativního sestřihu byla zaměřena především na variantu vynechání exonu 3 a variantu -15, využívající slabé alternativní 3’ss 15 nt proti směru transkripce od autentického 3’ss. Tyto varianty byly detekovány jak v minigenu, tak endogenně v buňkách HepG2, lidských játrech a buňkách lidské periferní krve. Varianta vynechání exonu 3 s předčasným stop kodonem, představující téměř třetinu všech sestřihových variant, zřejmě nepodléhá degradaci prostřednictvím nonsense-mediated decay.