Monitoring vlhkostních poměrů půdy metodami dálkového průzkumu Země - Hrnčiar, Matúš; Tajovská, Kateřina; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2020)
Táto diplomová práca sa zaoberá využiteľnosťou satelitných dát pri štúdiu pôdnej vlhkosti v poľnohospodársky využívaných oblastiach. V práci sú testované tri prístupy k monitoringu pôdnej vlhkosti, všetky založené na využití metódy detekcie zmien. Výskum prebehol na dvoch študijných lokalitách v Česku a v Nemecku. Prvá z testovaných metód - CDMWagner - využíva dlhodobý archív radarových (SAR) snímok Sentinel-1 na elimináciu rušivého vplyvu drsnosti povrchu a šumu speckle pri monitoringu pôdnej vlhkosti. Ďalšie dve metódy - CDMFoucras a CDMGao - okrem dát misie Sentinel-1 využívajú vegetačný index NDVI, získaný z dát misie Sentinel-2, ktorý slúži k eliminácii vplyvu vegetácie. Pre každú z metód je testovaných päť rozlíšení - 10 m, 100 m, 500 m, 1000 m a rozlíšenie na úrovni jednotlivých poľnohospodárskych polí. Všetky tri metódy sú aplikované na archív satelitných dát pokrývajúci obdobie troch rokov (apríl 2017-apríl 2020) a sú validované voči pozemným meraniam a satelitnému produktu Co
This diploma thesis deals with the usability of satellite data in the study of soil moisture in agricultural areas. Three approaches to soil moisture monitoring are tested in this work, all based on the use of the change detection method. The research took place in two study areas in the Czech Republic and Germany. The first of the tested methods - CDMWagner - uses a long-term archive of Sentinel-1 radar (SAR) images to eliminate the interfering effects of surface roughness and speckle noise in soil moisture monitoring. In addition to the Sentinel-1 mission data, two other methods - CDMFoucras and CDMGao - utilize the NDVI vegetation index, derived from the Sentinel-2 mission data, to eliminate the effect of vegetation. Five resolutions are tested for each of the methods - 10 m, 100 m, 500 m, 1000 m, and the resolution at the level of individual agricultural fields. All three methods are applied to a satellite data archive covering a period of three years (April 2017 - April 2020) and
Vedoucí práce: Kateřina Tajovská
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2020
Keywords: dálkový průzkum Země; půdní vlhkost; remote sensing; soil moisture; diplomové práce; master's theses