Monitoring vlhkostních poměrů půdy metodami dálkového průzkumu Země - Hrnčiar, Matúš (2020)
Táto diplomová práca sa zaoberá využiteľnosťou satelitných dát pri štúdiu pôdnej vlhkosti v poľnohospodársky využívaných oblastiach. V práci sú testované tri prístupy k monitoringu pôdnej vlhkosti, všetky založené na využití metódy detekcie zmien. Výskum prebehol na dvoch študijných lokalitách v Česku a v Nemecku. Prvá z testovaných metód - CDMWagner - využíva dlhodobý archív radarových (SAR) snímok Sentinel-1 na elimináciu rušivého vplyvu drsnosti povrchu a šumu speckle pri monitoringu pôdnej vlhkosti. Ďalšie dve metódy - CDMFoucras a CDMGao - okrem dát misie Sentinel-1 využívajú vegetačný index NDVI, získaný z dát misie Sentinel-2, ktorý slúži k eliminácii vplyvu vegetácie. Pre každú z metód je testovaných päť rozlíšení - 10 m, 100 m, 500 m, 1000 m a rozlíšenie na úrovni jednotlivých poľnohospodárskych polí. Všetky tri metódy sú aplikované na archív satelitných dát pokrývajúci obdobie troch rokov (apríl 2017-apríl 2020) a sú validované voči pozemným meraniam a satelitnému produktu Co