Vnitřní migrace obyvatelstva ve východní části České republiky: regionálně-geografická analýza - Hubl, Richard (2020)
Vnitřní migrace představuje významný komplexní indikátor, který současně odráží dynamické společenské a hospodářské změny i jejich dlouhodobé vývojové trendy. Od počátku 90. let, kdy bývala Česká republika v literatuře často označována jako země s nízkou prostorovou mobilitou a atraktivními středními městy, v níž se migrační pohyby uzavírají do úrovně okresů, a člověk se přestěhuje v průměru jedenkrát za život, došlo v uplynulých 25 letech k určitým výkyvům a změnám. Vnitřní migrace je rovněž, jak na příkladech vyspělých zemí západní Evropy uvádějí zahraniční autoři, často důležitějším přispěvatelem ke změně regionální populace než přirozený přírůstek, a to zejména díky vysoké mobilitě tzv. mladých dospělých. Východní část České republiky, pro potřeby práce vymezená území tří regionů soudržnosti (NUTS 2) - Jihovýchod, Střední Morava a Moravskoslezsko, rámcově korespondující s územím Moravy a Slezska, pak představuje z hlediska migračních schémat oproti zbývající části České republiky m