Jezuité a architektura v české provincii v letech 1625 až 1675. Tradice a stavební praxe řádu na příkladu několika jezuitských kolejí - Toufarová, Dana (2019)
Moje disertační práce je věnována jezuitským stavbám v české jezuitské provincii v období od roku 1625 do roku 1675. Protože není možné prozkoumat historii všech jezuitských kolejí a kostelů, které byly v této době postaveny, vybrala jsem si pouze čtyři koleje, kde působil jezuitský kněz Jiří Bohatý jako jezuitský odborník na stavby a jejich přípravu a jezuitský bratr Šimon Pitz jako stavitel. Mým cílem bylo sestavit stavební historii těchto kolejí na základě příběhů profesního života těchto jezuitů. Jedná se o jezuitské koleje v Jičíně, Hradci Králové, Kladsku a Klatovech, kde tito jezuité aktivně zasahovali do procesu přípravy plánů a jejich schvalování, ale také do vedení staveb, od položení základního kamene až téměř do jejich dokončení. Záměrně jsem napsala „téměř", protože jezuitský způsob přípravy staveb byl velmi náročný proces a často v něm docházelo ke změnám. Tyto změny byly obvykle dány nedostatkem financí záměr nebo různými jinými okolnostmi, které vedly k potřebě změn