Vývoj důchodového pojištění v České republice - Halíř, Jakub (2019)
Právo na hmotné zabezpečení ve stáří patří k základním právům garantovaným Listinou základních práv a svobod. Při zajištění ve stáří spoléhá na stát stále většina občanů. Cílem této práce je popsat vývoj důchodového pojištění v České republice. Bude detailně popsán historický vývoj právních předpisů, které byly na počátku úpravy této problematiky až po současně účinnou legislativu. Budou hledány kořeny dávek pozůstalostních, invalidních a zejména starobních důchodu. Práce bude rozdělena podle časových období a budou zmíněny i reformní snahy poslední doby.