Riziko vzniku sarkopenie po bariatricko-metabolických operacích - Pekař, Matej, 1988-; Nováková, Zuzana, 1961-; Masarykova univerzita. Fyziologický ústav (2020)
Úvod: Obezita patří mezi závažná metabolická onemocnění ovlivňující zdraví člověka. Má charakter pandemie a významně zvyšuje riziko kardiovaskulárních a jiných zdravotních komplikací. Její léčba je složitá a vyžaduje multidisciplinární přístup. Nejúčinnější terapií, pro jejich dlouhodobý efekt, jsou v současnosti bariatricko-metabolické (BM) chirurgické výkony, které vedou k prokazatelným změnám složení těla. Sarkopenická obezita je charakterizována infiltrací tuku do kosterní svaloviny s následkem snížení síly pohybového aparátu. Cíl: Detekovat riziko vzniku sarkopenie u pacientů 24 měsíců po BM operacích pomocí zobrazovací metody dvouenergiové denzitometrie (DEXA). Metody: Do studie bylo zařazeno 19 pacientů (věk: 46,3±8,9 let, 15 žen, body mass index- BMI: 42,4±6,3 kg/m2) plánovaných k BM operaci. Jeden den před a 24 měsíců po operaci u nich byla provedena základní antropometrická vyšetření (hmotnost, výška, obvod pasu a boků, kožní řasy kaliperem) a odběr krve pro stanovení glykémie.
Introduction: Obesity is a serious metabolic disease affecting human health. It has the character of pandemics and significantly increases the cardiovascular risks and other health complications. Its treatment is complex and requires a multidisciplinary approach. Nowdays the most powerful therapy with long-term effect is bariatric-metabolic (BM) procedure. BM procedures lead to changes in body composition. Sarcopenic obesity is characterised by fat infiltration of skeletal muscles accompanied by lowering their strength. Aim: To detect the risk of sarcopenia in patients 24 months after different BM procedures by dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA). Methods: Nineteen patients scheduled for a BM procedure were enrolled (age: 46.3±8.9 years, 15 women, body mass index-BMI: 42.4±6.3 kg/m2). One day before and 24 months after surgery they underwent basic anthropometric assessment (weight, height, waist and hip circumference, skin folds by caliper) and their blood samples were taken to det
Vedoucí práce: Zuzana Nováková
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2020
Keywords: bariatrická chirurgie; denzitometrie; dvouenergiová denzitometrie (DEXA); metabolická chirurgie; obezita -- komplikace; sarkopenie; Bariatric Surgery; Densitometry; Obesity; Sarcopenia; disertace; dissertations