Riziko vzniku sarkopenie po bariatricko-metabolických operacích - Pekař, Matej, 1988- (2020)
Úvod: Obezita patří mezi závažná metabolická onemocnění ovlivňující zdraví člověka. Má charakter pandemie a významně zvyšuje riziko kardiovaskulárních a jiných zdravotních komplikací. Její léčba je složitá a vyžaduje multidisciplinární přístup. Nejúčinnější terapií, pro jejich dlouhodobý efekt, jsou v současnosti bariatricko-metabolické (BM) chirurgické výkony, které vedou k prokazatelným změnám složení těla. Sarkopenická obezita je charakterizována infiltrací tuku do kosterní svaloviny s následkem snížení síly pohybového aparátu. Cíl: Detekovat riziko vzniku sarkopenie u pacientů 24 měsíců po BM operacích pomocí zobrazovací metody dvouenergiové denzitometrie (DEXA). Metody: Do studie bylo zařazeno 19 pacientů (věk: 46,3±8,9 let, 15 žen, body mass index- BMI: 42,4±6,3 kg/m2) plánovaných k BM operaci. Jeden den před a 24 měsíců po operaci u nich byla provedena základní antropometrická vyšetření (hmotnost, výška, obvod pasu a boků, kožní řasy kaliperem) a odběr krve pro stanovení glykémie.